COBISS iskanje
COBISS iskanje

Sraka in lastovice – razstava ilustracij Ane Vičič Brajar

Ana Vičič Brajar (1994) je leta 2017 diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti in postala univ. dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil. Po diplomi se je odločila za magistrski študij na področju oblikovanja vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in sicer v smeri Ilustracija. V času študija samostojno ali v skupini sodeluje na najrazličnejših projektih, tako na področjih ilustracije, risanju tehničnih skic in modni ilustraciji, kot tudi na področjih oblikovanja tekstilnih vzorcev in izdelkov ter grafičnem oblikovanju. Na področju ilustracije ustvarja predvsem analogno, še posebej v akvarelni in mešani tehniki, poleg tega pa zadnje dve leti ustvarja tudi v digitalni tehniki. Z dosedanjimi deli se je predstavila na različnih razstavah, lansko leto je v sodelovanju s pisateljem Janom Bilodjeričem ilustrirala prvo knjigo – Animus. V svetu senc, vseskozi pa jo zanima široko področje različnih načinov likovnega izražanja, ki jih tekom ustvarjanja med seboj pogosto dopolnjuje na različne načine.

V letu 2018 je Ana v sklopu študijskega projekta ustvarila ilustrirano knjigo za delo Ivana Cankarja, Sraka in lastovice (ena izmed zgodb v sklopu dela Zgodbe iz sanj). Knjiga je opremljena s 13-imi ilustracijami, ki so likovno osredotočene predvsem na emotivnost vsebine zgodbe. Glavna lika sta pripovedovalec – Ivan Cankar in sraka, ki predstavlja neke vrste namišljeno sogovornico ostrega, direktnega karakterja. Občutje in temačno razpoloženje same zgodbe je v ilustracijah poudarjeno z minimalnim koloritom, skupnim vsem prizorom – poglavitni so črn ter modri, rjavi in rdeči odtenki. Motivi so zasnovani z določeno mero resničnosti in fantazije, oba principa pa se pri določenih prizorih pojavljata vsak v svoji meri. Ilustracije predvsem slikajo določen trenutek oziroma dogodek in obenem gledalcu/bralcu še vedno puščajo odprta vrata domišljiji in lastni predstavi.

Ilustracije so izvedene z mešano tehniko, nosilna tehnika je akvarel. Ilustracije so različnih dimenzij in sicer od pokončnih – enostranskih 18 x 20 cm do podolgovatih – dvostranskih 36 x 20 cm. Kot že omenjeno je barvni spekter ožji, temelječ predvsem na črnih, modrih, rjavih in rdečih barvah in njihovih niansah. Ilustracije so zasnovane in izvedene nazorno, gledalec/bralec lahko takoj prepozna vsak motiv, interpretacija pa je bolj svobodna in ponekod služi le za ustvarjanje oziroma ponazoritev določene atmosfere. Uporabljenih je veliko kontrastov – od svetlostnih in barvnih, do kompozicijskih v smislu kontrasta teže, velikosti in števila. Vse to sestavlja raznolikost in povezanost vseh ilustracij obenem.