COBISS iskanje
COBISS iskanje

Recital pesmi Rudolfa Maistra – Vojanova iz prve pesniške zbirke Poezije (Grosuplje)

Mestna knjižnica Grosuplje in Društvo general Maister Grosuplje vabita v sredo, 14. 2. 2024, ob 18. uri na recital pesmi Rudolfa Maistra – Vojanova iz prve zbirke pesmi z enostavnim naslovom POEZIJE. Zbirka je izšla leta 1904 kot poročno darilo njegovi izvoljenki Marici Sterger. Večina kritikov je bila navdušena, kar je razvidno tudi iz časopisa SLOVENSKI NAROD iz leta 1904 št. 247 (del zapisa):

“Rudolf Maister s psevdonimom Vojanov je prvi izmed slovenskih oficirjiev, ki je krenil na pesniško polje, in prvi, ki je »zbral raztresene svoje ude«, jih povil v »Poezije« in jih podal narodu v presojo.
Kdor bo pa vzel v roke Vojanove „Poezije”, kdor jih bo pazno prečital, bo dobil brez dvoma ugodno mnenje in ugodno sodbe o pesniku Maistru.”

Med recitalom bo predstavljen kratek življenjepis Rudolfa Maistra – Vojanova in njegove žene Marije Maister, rojene Sterger.
Na pobudo Zveze društev general Maister je Vlada republike Slovenije leto 2024 razglasila za leto generala Maistra. Z recitalom se pričnejo dogodki in slovesnosti v spomin 150. obletnice rojstva in 90. obletnice smrti generala Maistra na grosupeljskem območju.