COBISS iskanje
COBISS iskanje

Koncert violončelistke Sanje-Božene Uhde (Grosuplje)

V soboto, 18. novembra 2023, vas ob 18. uri vabimo v dvorano Mestne knjižnice Grosuplje na koncert vilončelistke Sanje-Božene Uhde.

Večer bo obogaten z izjemno glasbo svetovno znane violončelistke, ki bo koncert posvetila svojemu prvemu učitelju gospodu Edvardu Adamiču, ki ni bil le učitelj, ampak tudi navdih za mlado Sanjo.

Sanja-Božena Uhde:
Koncertna violončelistka, ki je prve ure učenja obiskovala pri violončelistu Edvardu Adamiču, kateremu je namenjen današnji koncert. Obiskovala je posebno glasbeno šolo za nadarjene učence v Beogradu. Ob pomoči državne štipendije je nadaljevala študij na Univerzi za glasbo na Dunaju pri svetovno znanem čelistu Adreju Navarra. Tam je prejela tudi štipendijo avstrijskega ministrstva za kulturo.
Kasneje je študirala v Freiburgu pri uglednem španskem čelistu Marcialu Cervera. Njeno izobrazbo so dopolnjevali obiski tečajev na akademiji v Sieni pri Andreju Nevarra kot tudi pri Mstislavu Rostropoviču v Baslu. Neposredno po študiju je prejemala tudi privatno poučevanje pri Pierru Fournierju.
Njena komorno glasbena in solistična koncertna dejavnost sta jo popeljali v številne evropske in zunaj evropske dežele, kot so Italija, Francija in Brazilija. Kot solistka je nastopala v sodelovanju z mnogimi orkestri. Kariera aktivne mednarodne koncertne čelistke jo je popeljala v številna evropske in izvenevropske dežele kot so Italija, Francija, Brazilija, ZDA … Od leta 2002 je profesorica na pedagoški visoki šoli Karlsruhe in redno nastopa v Nemčiji in izven nje.