COBISS iskanje
COBISS iskanje

Razstava jaslic Damijane Bijek

Galerija Mestne knjižnice Grosuplje
6. december 2021 – 31. januar 2022

Božični čas prinaša razstavo jaslic Damijane Bijek, ki se tematike loteva na poseben način. Jaslice, simbol rojstva, novega začetka življenja in v smislu časa novega leta, so narejene iz gline in oživljene z barvami, ki z zlatimi odtenki prinašajo simboliko svetlobe in luči. Figure so oblikovane minimalistično, obdelane reliefno in delujejo organsko in skoraj pogansko. Atributi so samo nakazani in figure bi bile lahko samostojne umetniške skulpture, samo tipične postavitve v skupine z jaslicami in ovčkami, v nas prikličejo reminiscence na sveto družino. Poudarjajo toplino, povezanost, preprostost, razsvetljenost in novo upanje.
Podobne občutke vzbujajo tudi skupine angelov, ki smislu novega rojstva prinašajo dodaten blagoslov pozitivne energije in veselja. Slokim figuram zlata barva, okrasje opreme in nakazana krila podeljujejo status angelov.
Zimski značaj obdobja, v katerem zaživijo Damijanine skulpture, simbolizirajo slike, ki s sten spremljajo svete dogodke. V nasprotju z organskimi skulpturami so abstraktni prepleti snežink, ki se porajajo iz univerzuma zlatih in toplih odtenkov barve terakote. Snežinke naletavajo v dvo in trodimenzionalnih razsežnostih in polnijo prostor z nežnostjo, zračnostjo in umirjenostjo. Zlata barva se kot rdeča nit svetlobe in energije reproducira tudi na slikah. Kot življenje se snežinke pojavijo, minevajo in se na novo rojevajo. Cikel se zaključi v novem rojstvu in novih začetkih.